logo new

red3
red2

Do poprawnej instalacji darmowego oprogramowania antywirusowego clamav potrzebujemy następujących pakietów:

- clamav-base, clamav-daemon, clamav-freshclam (www.clamav.net)

oraz do integracji z qmailem:

- qscanq pobrany w źródłach ze strony www.qscanq.org (uwaga !!!! potrzebny do poprawnej współpracy jest jeszcze plik ripmime !!!!)

1. Instalujemy z pakietów lub ze źródeł clamav-base, clamav-freshclam oraz clamav-daemon i uruchamiamy go jako daemon. Poprawnosc instalacji mozna sprawdzic uruchamiajac clamdscan w dowolnym katalogu i spr. czy w danym katalogu nie ma pliku z wirusami. Prace updatera mozna spr. oglądając log: /var/log/clamav/freshclam.log

2. Pobieramy plik qscanq ze strony www.qscanq.org i przegrywamy do katalogu /package. Rozpakowujemy plik komendą tar -zxvf qscanq-ver.tar.gz. zmianiamy prawa katalogu /package/mail na root.root z podkatalogami. wchodzimy do katalogu /package/mail/qscang-ver.

3.Edytujemy (ew. tylko kontrolujemy) wszystkie pliki w src/conf-*

- zmieniamy w pliku conf-user usera na clamav, clamav

- zmieniamy w pliku conf-group grupe na clamav

- zmieniamy w pliku conf-scancmd wpis na /usr/bin/clamdscan --quiet ./ (i spr. czy w danej lokalizacji jest clamdscan)

-sprawdzamy czy mamy program ripmime w lokalizacji jak w pliku conf-ripmime-cmd /usr/local/bin/ripmime -i - -d .

4. kompilacja wg opisu ze strony dla qmaila nie patchowanego

5. Spr czy działą wg opisu oraz np. uruchomienie z reki ./command.qscanq < src/TEST-BAD i spr wyniku w logu /var/log/clamav/clamav.log (jezeli w logu nic sie nie pojawia - prawdopodobnie wogole nie zostal wywolany clamav-daemon)

 

Serwis artinfo.com.pl wykorzystuje pliki cookie. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie. Możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej. Cookies to małe pliki tekstowe, które serwis internetowy umieszcza na dysku użytkownika lub w jego przeglądarce. Nie używamy cookies do gromadzenia danych osobowych, takich jak: imię, nazwisko lub adres e-mail.